Genemuiden en Hasselt

Verken de pittoreske tapijtstad Genemuiden

Kunstgras Hasselt
zit vlakbij Genemuiden in Overijssel.
Kom eens kijken in de gezellige stadjes Genemuiden en Hasselt

Aan de rand van het Zwarte Meer in Overijssel ligt het gezellige plaatsje Genemuiden, dat ongeveer 10.000 inwoners heeft. Genemuiden is een ideale locatie voor een gezellig dagje uit, met familie, collega’s of vrienden. In het historische centrum duik je in de bewogen geschiedenis van de regio, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Genemuiden. Ook qua natuur is dit een prachtig stukje Nederland. Wandel of fiets door de oer-Hollandse polders en langs het Zwarte Meer of maak een mooie vaartocht door de prachtige natuur van Nationaal Park Wieden-Weerribben.

Van visserij tot tapijthandel: de geschiedenis van Genemuidenn
Vanaf 1275, toen Genemuiden stadsrechten verwierf, ontwikkelde de stad zich steeds meer tot een centrum van visserij (voornamelijk zalm). Ook groeide de tapijt- en mattennijverheid van de plaats, een industrie die tegenwoordig nog steeds wereldwijd succes oplevert. In het Tapijtmuseum vind je uitgebreide informatie over de opkomst van de tapijtindustrie in Genemuiden en de ontwikkelingen hiervan, van biezenmatten tot kokoslopers.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Genemuiden? In het Historisch Centrum Genemuiden vind je alle informatie over de stad.

Bezoek een oud, werkend stoomgemaal uit 1856
Bij een bezoek aan Genemuiden kun je het stoomgemaal ‘d Olde Mesiene eigenlijk niet overslaan. Dit recent gerestaureerde stoomgemaal uit 1856 staat bekend als de oudste, draaiende, horizontale stoommachine van Europa. Mocht je langs willen komen, dan kun je het beste even op de website kijken.

Zodra je het centrum van Genemuiden inloopt, kom je vanzelf het oudste pand van de stad tegen. Tegenwoordig is Galerie De Diek in dit pand gevestigd. In deze kunstgalerie worden onder andere stillevens, portretten en wildlife art tentoongesteld.

Tip! Reis je met kinderen? In Genemuiden vind je een zwembad én een kinderboerderij.

Bewandel het Christoffelpad of fiets langs het Zwarte Water
Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Genemuiden. Het Christoffelpad leid je dwars door uitgestrekte polders en typisch Hollandse dijken. De gehele wandeltocht neemt ongeveer twee dagen in beslag, maar je kunt natuurlijk ervoor kiezen om slechts een deel van de route te lopen. Ook kun je een stadswandeling (met gids) maken door het oude centrum. Als je van fietsen houdt, is een rondje Zwartewaterland een echte aanrader.

Ook is het leuk om Genemuiden en omgeving vanaf het water te bewonderen. Met motorsloep “Stadt Genemuiden” kun je gemakkelijk naar het Nationaal Park Wieden-Weerribben, het Zwarte Water en het Zwarte Meer. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het welbekende dorp Giethoorn, dat ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd.

Eten en drinken
Van een patatje bij Cafetaria De Eekhoorn tot heerlijke Aziatische specialiteiten bij Chinees-Indisch restaurant De Lange Muur, in Genemuiden vind je diverse eetgelegenheden. Bij Grand Café ZIN kun je terecht voor een smaakvolle lunch, gezellige borrel of een uitgebreid diner. Zoek je een mooie locatie voor een feest of ander evenement? Dan ben je bij De Kaaihof aan het juiste adres. Gelegen aan de knusse haven van Genemuiden is deze evenementenlocatie dé plek voor personeelsfeesten, verjaardagen en zelfs bruiloften.

Meer informatie?
In ’t Olde Stadhuus is het Toeristisch Informatie Punt gevestigd, waar je alle informatie over Genemuiden kunt vinden.

Prijzen inclusief 21% BTW