Kan kunstgras tegen regen?

Een gazon van kunstgras kan er tegenwoordig heel mooi en echt uitzien. Het is ook altijd groen, zonder dat je bestrijdingsmiddelen nodig hebt tegen onkruid. En maaien behoort natuurlijk ook tot het verleden. Kortom, kunstgras heeft veel pluspunten voor wie houdt van gemak en het niet erg vindt dat het gras niet echt is. Je ziet het dan ook steeds vaker, vooral op locaties waar te weinig zon komt om een echt gazon te laten gedeien.

Maar misschien vraag je je af: kan kunstgras tegen regen? Het grote voordeel van kunstgras is dat het bestand is tegen alle weersomstandigheden en dus ook regen. De drainage is prima, dus er ontstaat geen modderpoel. En het materiaal waar het kunstgras van gemaakt is, is uitstekend bestand tegen water. Er zitten kleine gaatjes in een mat kunstgras, die ervoor zorgen dat het regenwater met ongeveer zestig liter per minuut kan worden afgevoerd. De vraag ‘kan kunstgras tegen regen ‘ kan dus met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden.

Kan kunstgras tegen regen bij grote hoeveelheden water?

Soms komt er meer water uit de lucht dan de grasmat in één keer kan verwerken. En we zullen de komende jaren, als gevolg van klimaatverandering, steeds vaker meemaken dat dat gebeurt. Als er een heel flinke regenbui valt, met hele grote hoeveelheden water, dan slaat de grasmat dit water eerst op, om het vervolgens geleidelijk af te geven aan de grond. Dit is gunstig voor het milieu én het voorkomt dat er te veel regenwater in het riool terecht komt. Als het riool te veel water te verwerken krijgt, bestaat er kans op overlopen en bovendien moet al dat water weer gezuiverd worden. Uit oogpunt van waterberging en waterafvoer is een kunstgrasmat dus best goed voor de natuur!

De juiste installatie van het kunstgras is belangrijk

Om te profiteren van de goede eigenschappen van kunstgras, moet je het wel op de correcte manier plaatsen. Het is vooral zaak dat de mat op de juiste ondergrond gelegd wordt. Het is belangrijk dat de grond onder de mat voldoende water kan doorlaten. Ook kan er eventueel, als de grond heel dicht is en geen water doorlaat, op een andere manier worden voorzien in waterafvoer (drainage). Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn bij kleigrond.
Het is dus een voorwaarde dat dit goed geregeld is. Is dit niet het geval, dan zullen er plassen ontstaan onder de grasmat en zal deze gaan bobbelen. Je krijgt dan een beetje het idee van een waterbed en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Zorg dus dat de installatie van je grasmat op deskundige wijze gebeurt, dan zul je vele jaren plezier hebben van je gazon

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken