Veel mensen denken bij kunstgras aan de voetbalvelden waar tegenwoordig steeds meer van kunstgras gebruik wordt gemaakt. Kunstgras op het voetbalveld heeft namelijk nogal wat voordelen. Toch is dit kunstgras de laatste tijd ook regelmatig in opspraak geweest. Mensen met kunstgras in hun tuin of die kunstgras in de tuin willen, vragen zich soms af of kunstgras in de tuin dan ook een gevaar voor de gezondheid kan zijn? Gelukkig praten we hier over twee totaal verschillende situaties en kan er gewoon voor kunstgras in de tuin gekozen worden zonder dat de gezondheid in gevaar komt. Gelukkig maar, want kunstgras in de tuin heeft tal van voordelen ten opzichte van natuurlijk gras of steen.

Kunstgras in de tuin

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor kunstgras in de tuin of op het terras. Dat is niet zo vreemd want het staat niet alleen fris en fraai, maar het heeft ook veel voordelen. Het gras is altijd groen. Geen kale plekken, onkruid, molshopen of mos meer en er hoeft ook niet meer gemaaid te worden. Het hele jaar door kan men genieten van een prachtige tuin. Het kunstgras wat in de tuin gebruikt wordt, is er in verschillende uitvoeringen. Niet alleen wat kleur betreft, maar ook is het ene gras beter als speelgras, het andere gras is weer mooier voor een siergazon. De pool van dit kunstgras ligt tussen de twee en de vier centimeter. Men kan ervoor kiezen om tussen de vezels door instrooizand te gooien om de vezels rechtop te houden.

Kunstgras voor het voetbalveld

Het kunstgras wat op de voetbalvelden ligt is meestal veel hoger, namelijk met een pool tussen de vijf en zeven centimeter. Ook hier zijn verschillende soorten in. De gebruiksnorm van kunstgras voor voetbalvelden is gericht op verantwoord en veilig voetballen. Het kunstgras moet dus sporttechnische eigenschappen hebben. Daarom zijn er bepaalde eisen op het gebied van stabiliteit en stroefheid. Kunstgras voor voetbalvelden moet ook verplicht gekeurd worden en hierbij wordt gekeken naar het schokabsorberend vermogen, de balstuit, de stroefheid en het balrolvermogen. Ook de vlakheid van het veld en de hoogteligging is belangrijk.

Belangrijk verschil

Bij het kunstgras voor het voetbalveld is nog een ander belangrijk verschil en dat is waar de laatste tijd wat ophef over is geweest. Het kunstgras wordt hier namelijk niet bestrooid met instrooizand, maar met rubberen balletjes. Deze rubberen balletjes bevorderen het stuiteren van de bal, de zachtheid van het veld en de veiligheid voor het glijden. Daarnaast zorgen de rubberen balletjes dat de kunstgraspolen/vezels mooi rechtop blijven staan. Tijdens de inspectie wordt ook de laagdikte van de vulling gecontroleerd. Zeker omdat men bij voetbal nog weleens slidings maakt en een goede demping nodig heeft, is dit belangrijk.

Siergazon en speelgazon

Of men nu voor siergazon of voor een speelgazon kiest, bij dit kunstgras wordt er geen gebruik gemaakt van de rubberen balletjes. Toch zitten er wel verschillen in de twee kunstgrassoorten. Een siergazon heeft meestal langere vezels die dicht op elkaar staan. Een speelgazon is zo ontwikkeld dat het niet snel plat gaat liggen, de vezels behouden gewoon hun stevigheid. Dit kan dus ook gewoon op sportvelden. In beide gevallen is het onderhoud te verwaarlozen, daarom zijn er zoveel mensen die tegenwoordig voor kunstgras kiezen. In ieder seizoen heeft u een prachtige tuin of een speelplek die er mooi uitziet. Daarbij is kunstgras milieuvriendelijker dan steen doordat het water gewoon door het kunstgras heen weg kan lopen.

Onderzoek rubberen korrels

Of de rubberen balletjes inderdaad zo slecht voor de gezondheid zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de onderzoeken die er waren, ging het om het feit dat de rubberen balletjes in de monden of in een wond van de voetbalspelers terecht zouden komen. De veiligheid ging dus niet om puur het spelen op een kunstgras voetbalveld. In ieder geval moeten de rubberen korrels volgens de KNVB voldoen aan de wettelijke normen. Inmiddels zijn er ook al initiatieven om de rubberen korrels te vervangen door kurk of synthetisch rubber. Gelukkig is bij kunstgras voor de tuin, op balkon of speelveld instrooizand voldoende. En zelfs zonder instrooizand ligt het kunstgras er prachtig bij.

De vele voordelen van kunstgras

Het kunstgras zelf heeft eigenlijk voornamelijk voordelen. Nooit meer sproeien of randjes knippen, verticuteren of bemesten. Men hoeft niet op te letten of er te veel zon of te veel schaduw voor het gras is kunstgras doet het overal goed. Zelfs als het zwembad van de kinderen een paar weken op het gras staat, komt het kunstgras er weer prima onder vandaan als het zwembad weggehaald wordt. Het kunstgras is ideaal om op te spelen, het voelt zacht aan en het schuurt niet. Ook mensen die allergisch zijn of hooikoorts hebben worden veel blijer van kunstgras. Het is eenvoudig zelf te leggen. Misschien is het iets duurder in aanschaf dan natuurlijk gras, maar het kunstgras heeft een langere levensduur dus uiteindelijk is men goedkoper uit.